Przygotowanie do wykonania analizy składu ciała

Badania nie można wykonywać u kobiet w ciąży, osób chorych na epilepsję oraz u pacjentów z rozrusznikiem serca lub metalowymi protezami.

Aby uzyskać najdokładniejszy wynik analizy składu ciała należy przestrzegać kilku zasad: 

  • 3 godziny przed wizytą nie należy spożywać posiłków i płynów, 
  • 12 godzin przed badaniem nie należy wykonywać intensywnych ćwiczeń fizycznych oraz pić alkoholu,
  • w przypadku kobiet miesiączkujących należy umówić się na wizytę po zakończeniu menstruacji.
  • do badania należy przystąpić z pustym pęcherzem,

 

Pierwsza wizyta

Czas trwania: około 60min.

Przebieg:

  • określenie problemu,
  • wyznaczenie celu,
  • przeprowadzenie wywiadu żywieniowego,
  • wykonanie pomiarów antropometrycznych, analizy składu ciała i omówienia wyników,
  • analiza dotychczasowych błędów żywieniowych na podstawie dzienniczka żywieniowego,
  • w przypadku występowania schorzeń otrzymasz praktyczne wskazówki żywieniowe dostosowane do Twoich dolegliwości
  • ustalenia dotyczące założeń diety i indywidualnego programu żywieniowego


Jak przygotować się do wizyty?

  • Przygotuj podstawowe badania krwi (glukoza, lipidy, morfologia).
  • Wypisz wszystkie spożywane produkty praz napoje przez 3 kolejne dni przed wizytą.
  • Zastanów się jakie potrawy lubisz najbardziej, a czego w diecie nie chcesz.

 

Przygotowanie do wykonania analizy składu ciała

Badania nie można wykonywać u kobiet w ciąży, osób chorych na epilepsję oraz u pacjentów z rozrusznikiem serca lub metalowymi protezami.

Aby uzyskać najdokładniejszy wynik analizy składu ciała należy przestrzegać kilku zasad: 
 
3 godziny przed wizytą nie należy spożywać posiłków i płynów, 

  • 12 godzin przed badaniem nie należy wykonywać intensywnych ćwiczeń fizycznych oraz pić alkoholu,
  • w przypadku kobiet miesiączkujących należy umówić się na wizytę po zakończeniu menstruacji.
  • do badania należy przystąpić z pustym pęcherzem,

 

Wizyta kontrolna

Czas trwania: około 30min.

Przebieg:

  • Przeprowadzenie analizy składu ciała, by zaobserwować zmiany zachodzące w organizmie,
  • Modyfikacja jadłospisu
  • Wskazówki dotyczące samodzielnej kompozycji posiłków
  • Analiza planu żywieniowego
  • Ustalenie dalszego planu działania