Zielony jęczmień staje się coraz częściej polecany dla osób odchudzających się i dbających o zdrową dietę. Rzeczywiście jest bombą witaminowo-mineralną dla organizmu. Zawiera więcej witaminy C niż soki z cytrusów oraz więcej beta-karotenu niż marchew. Ponadto zielony jęczmień jest bardzo dobrym  źródłem błonnika pokarmowego. Jego wysoka zawartość sprawia, że młody jęczmień wspomaga odchudzanie.



Zielony jęczmień działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i przeciwwirusowo. Jest pomocny w prewencji i leczeniu cukrzycy, chorób serca, nadciśnienia tętniczego, hipercholesterolemii, bezsenności czy nadwagi i otyłości. Młody jęczmień ze względu na swe właściwości znajduje zastosowanie jako preparat do odświeżania oddechu i płukania gardła.

Jeżeli jesteś osobą zabieganą, a Twoja dieta nie należy do najzdrowszych, młody jęczmień pomoże uzupełnić braki w organizmie. Wpływa na ustabilizowanie równowagi kwasowo-zasadowej (pH) organizmu, przypisując jej alkaliczny charakter. Komórki nie mogą prawidłowo funkcjonować, gdy poziom pH jest nieodpowiedni.

Większość przetworzonej żywności ma odczyn kwaśny, gdy spożywamy jej nadmierną ilość  równowaga kwasowo-zasadowa staje się nieprawidłowa. Może to prowadzić do występowania wielu problemów m.in. zaburzenia snu, bóle serca, chroniczne zmęczenie, zaparcia czy kruchość paznokci. Przyjmowanie zielonego jęczmienia może pomóc przy eliminowaniu tych dolegliwości.

Zielony jęczmień jest źródłem witamin z grupy B, antyoksydantów (witaminy C i E, beta-karotenu), żelaza, wapnia, magnezu i cynku. Poza tym zawiera naturalne hormony.

i chlorofil. Pomaga w leczeniu trądziku i owrzodzeń. Dodatkowo wysoka zawartość chlorofilu sprzyja odkwaszeniu organizmu, zapewniając równowagę kwasowo-zasadową organizmu.

Dzięki dużej zawartości rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który przyspiesza metabolizm tłuszczu w organizmie i obniża stężenie cholesterolu we krwi. W zielonym jęczmieniu występują frakcje błonnika nierozpuszczalnego, które korzystnie wpływ na pracę układu pokarmowego oraz zmniejszają ryzyko nowotworu jelita grubego.