"CUKIER W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH"

Jak oddziałuje na organizm człowieka?


Zajęcia edukacyjne dla uczniów klas:

- IV- VIII oraz gimnazjum

- szkół ponadgimnazjalnych

 

Często słyszymy, że cukier szkodzi i jest niezdrowy, a średnio zjadamy go rocznie nawet 40kg pod różnymi postaciami:

- w słodyczach, kolorowych napojach,

- dodając do kawy lub herbaty,

- w ketchupie i gotowych sosach,

- nawet w wędlinach i pasztetach.

Polacy na początku XX wieku spożywali 8 razy mniej cukru niż teraz.

 

Cukier jest odpowiedzialny za przyrost masy ciała u dzieci i dorosłych. Zwiększa ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2,  osłabienie układu odpornościowego, problemy z próchnicą już od najmłodszych lat, pobudzenie układu nerwowego, rozwój niektórych nowotworów, dny moczanowej i wielu innych chorób.

 

Warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie posiłku w domu i przeczytanie składu produktów, które chcemy zakupić.

 

Zdrowie się opłaca ;)